Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mladý kuchař i jeho spolužáci dostali novou šanci pracovat

  10:37aktualizováno  10:37
Dvaadvacetiletý Mirek Miklóš z Jihlavy se dříve učil kuchařinu. Obor však nedostudoval a měl problém sehnat práci. Koncem loňského roku se rozhodl přihlásit do projektu občanského sdružení Gastronomické akademie a dostal tak novou šanci.

Dvaadvacetiletý kuchař Mirek Miklóš pracuje v jihlavské Radniční restauraci. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Díky projektu Nová šance v gastronomii, který je financován z Evropského sociálního fondu, má Mirek Miklóš zaměstnání v Radniční restauraci v ­centru Jihlavy. Dotované místo vzniklo na jeden rok. Pokud se mladý kuchař a číšník osvědčí, může v ­zaměstnání zůstat i dál. Má také plán, že získá výuční list v oboru. Zkoušky by chtěl složit příští rok na jaře.

Nová šance v gastronomii

Projekt měl hlavní cílovou skupinu v­ osobách do 25 let věku a mladistvých do 18 let bez kvalifikace nebo s nízkou úrovní kvalifikace. Také se mohli účastnit lidé starší 50 let bez kvalifikace. Uplatnění naleznou jako kuchaři nebo číšníci. Vzdělávání bylo zdarma.

Kurz Nová šance v gastronomii trval půl roku.
"V pondělí jsme měli školu a od úterý do pátku praxi," říká dvaadvacetiletý Mirek.

V teorii i praxi se seznámili on i ­jeho třiadvacet "spolužáků" například s hygienickými a provozními předpisy restaurací, s tím, jak jednat s nadřízenými či se zákazníky, a probíraly se samozřejmě i základy vaření, potraviny a nápoje. Školicí centrum Gastronomické akademie se nachází v jihlavské Benešově ulici.

Od loupání cibule se propracoval k biftekům

"Co bylo jednoduché? Dejme tomu bílé polévky a přílohy. Ale i­ bezmasé pokrmy mi šly dobře," uvedl mladý kuchař. Více zabrat mu dala příprava masa.

Dvaadvacetiletý kuchař Mirek Miklóš pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Na praxi Mirek nastoupil do restaurace v centru Jihlavy. Tam se věnuje přípravným pracím i vaření. Na úplném začátku, v červnu, měl za úkol loupání cibule a brambor. Postupem času však dostával stále zodpovědnější úkoly. A jak vypadá jeho den v zaměstnání nyní? V den, kdy vznikal tento článek, začal nejprve připravovat brambory, pak chystal bifteky, krájel zeleninu na salát a udělal na něj dresink. Učí se stále novým věcem. Chodí na ranní směnu.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pelhřimovští pekaři i letos připraví a naporcují velkou vánočku.
Pekaři napečou velkou vánočku, na náměstí dorazí i velbloud a lama

Den, kdy se návštěvníkům v Pelhřimově zdarma otevřou městské památky a náměstí ožije bohatým programem, se blíží. I letos se uskuteční tematický vánočně laděný...  celý článek

Muzeum veteránů v Nové Bystřici sídlí v budově staré industriální textilky. Na...
Romantika na jihu. Jeďte úzkokolejkou do muzea amerických veteránů

Letní sezona v okolí Nové Bystřice stojí za to. Nasedněte na parní vlak a vydejte se po poslední úzkokolejce v Čechách, bloumejte také v půvabném okolí hradu...  celý článek

Na výstavě je k vidění i veškerý dnešní sortiment, který výrobce limonád nabízí.
Ztracené zátky i žehlení ostudy. Výstava nahlíží do historie limonád

Světem bublinek s třebíčskou zonkou. Tak se jmenuje výstava, kterou od středy hostí Galerie Ladislava Nováka v Třebíči. Návštěvníci se v ní dozví, kdy vznikla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.