Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Levný eidam je jako z umělé hmoty, tvrdí jihlavský prodejce sýrů

  8:51aktualizováno  8:51
Manželé Staňkovi již po patnáct let v Jihlavě prodávají sýry téměř z celého světa. Jejich specialitou je třeba malý i velký sýrový dort. Malý, nenápadný krámek v jihlavské ulici Matky Boží, provozují už patnáctým rokem.

O sýry se Pavel Staněk začal zajímat před dvaceti lety. A patnáct let už má v jihlavské ulici Matky Boží i prodejnu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zákazník si tam může koupit sýry ze Slovenska, Rakouska, Francie, Itálie, Řecka, Nizozemí a Anglie, opomenuté však nejsou ani sýry české.

"Sýry i vína se staly mojí zálibou už tak před dvaceti lety. Dostal jsem se k firmě, která se zabývala činností okolo nich. Pracoval jsem u této firmy a prostřednictvím ní jsem se dostal do zahraničí - do Francie a Holandska. Cestoval jsem a prodával zboží. Sýry mne velice zaujaly. Práce kolem nich pro mě byla něčím zvláštní," uvedl majitel obchůdku Pavel Staněk.

Podle Pavla Staňka bylo nejtěžší naučit se znalosti týkající se sýrů a získat kontakty se správnými mlékaři.

"V lahůdkařině je to složité. Najít zákazníky trvá třeba dva roky, než zapůsobí osvěta a lidi zjistí, o co jde. Když cestují do zahraničí, tak zjišťují, že zase existují další výrobky. Vše je otázka času," popsal Staněk.

Levný eidam je jako pryž

Před patnácti lety dominovaly v Česku pouze tavené sýry a eidamy. Nabídka byla slabá a podnikání tehdy bylo spíše o zahraničních sýrech.

"Markety jdou zpravidla za účelem ceny. Nad tím by se měl každý zamyslet. Někdy můžete v obchodě koupit levný eidam, který je v uvozovkách jako pryž či umělá hmota," uvedl muž ze "sýrového obchůdku".

Sýry z prodejny manželů Staňkových v jihlavské ulici Matky Boží.
Prodejna sýrů manželů Staňkových v jihlavské ulici Matky Boží.
Prodejna sýrů manželu Staňkových v Jihlavě.

"Ale bohužel, ze strany zákazníka zase chápu, že potřebuje ušetřit peníze. Někteří lidé jsou však nepoučitelní, příště půjdou a koupí si pryžový sýr zase. Nechají se zlákat cenou," řekl Staněk.

Největší tahoun je parmazán

Do jihlavského obchodu se lidé prý nejraději vracejí pro parmazán. Podle Pavla Staňka to může být díky osvětě z televizních pořadů, ve kterých se vaří nejčastěji právě z tohoto sýru.

"Každý z nás má určité chutě. Jestliže přijde zákazník, který chce nějaký sýr, tak já mu poradím podle jeho chuti. Pokud řekne například, že má rád sýry ochucené, které mají výraznou chuť, nabízím mu z různých druhů - třeba sýry z řady goud nebo zrajících sýry. Vždy existuje druh, který je svým způsobem výrazný. A nebo naopak existují sýry, které výrazné nejsou," řekl obchodník.

Recept na smažený sýr

Nejlepší smažák je podle Pavla Staňka z eidamu. Nejlepší je 45 % . Záleží na sušině i na výrobci. Když se dvakrát dobře obalí a pěkně se usmaží, je sýr velmi dobrý.
Ve Francii eidam neznají, takže používají na smažení běžně ementál. Z velikánských bochníků vykrajují nejzralejší kusy. Prvotřídní ementál musí mít prvotřídní kvalitu. Ten levnější ementál jde do prodeje právě za účelem smažení.

Autoři:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.