Jak se vyvíjí spotřeba masa v České republice? Roste, nebo klesá? Spotřeba masa je u nás dlouhodobě vyrovnaná. Uvádí se 80 až 82 kilogramů na hlavu. Trochu se ovšem mění skladba spotřeby.
Jak se mění?
Zhruba polovinu spotřeby tvoří vepřové maso, jde tedy asi o 40 kilo na osobu a rok. Pak následuje přibližně s 20 kilogramy na osobu drůbeží maso. Jeho spotřeba v posledních letech viditelně narostla. Na třetím místě je hovězí se zhruba 10 kily na osobu a rok.
Pokud jde o sortiment v Kostelci, tak zde dojde koncem letošního roku k jedné zásadní změně. Produkce kuřecího masa se přesune pod Vodňanskou drůbež.
Čtěte v sobotu v MF DNES: Jak se změní výroba kosteleckých uzenin a proč by Pavel Kváč gurmánům doporučil uzeniny s ušlechtilou plísní čtěte v sobotní příloze Vysočina.
Porážka kuřat už od října běží na poloviční výkon a na konci roku s ní – po patnácti letech – skončíme. Od ledna 2011 se bude naše firma zaměřovat jen na výrobu vepřového masa, hovězího masa a na výrobu uzenin.
Kolik zaměstnanců v kostelecké drůbežářské divizi pracovalo?
Zhruba 350 zaměstnanců, z toho asi 140 osob se nám podaří uplatnit v jiných provozech v Kostelci nebo ve Studené. Ukončili jsme také spolupráci s agenturními zaměstnanci a skončily některé smlouvy na dobu určitou. Dvě stě lidí muselo ale firmu opustit. Snažili jsme se k tomu přistupovat seriózně a sociálně, spolupracujeme také s úřadem práce.
Kolik zaměstnanců nyní mají Kostelecké uzeniny?
Asi 1 700 zaměstnanců. Až se uzavře drůbež, budeme na počtu kolem 1 550 pracujících.