Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuřata se z Kostelce stěhují do Vodňan. Masokombinát opustí asi 200 lidí

  18:22aktualizováno  18:22
Jeden z největších zpracovatelů masa v Česku, kostelecký masokombinát, bude restrukturalizovat výrobu a propouštět. Výroba drůbežího masa se přesune do Vodňan a v Kostelci se zaměří například na vepřové. "Češi v průměru spořádají 80 kilogramů masa na osobu a rok. Nejvíce se jí právě vepřové," říká ředitel masokombinátu Pavel Kváč.

Ředitel Kosteleckých uzenin Pavel Kváč. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jak se vyvíjí spotřeba masa v České republice? Roste, nebo klesá? Spotřeba masa je u nás dlouhodobě vyrovnaná. Uvádí se 80 až 82 kilogramů na hlavu. Trochu se ovšem mění skladba spotřeby.

Jak se mění?
Zhruba polovinu spotřeby tvoří vepřové maso, jde tedy asi o 40 kilo na osobu a rok. Pak následuje přibližně s 20 kilogramy na osobu drůbeží maso. Jeho spotřeba v posledních letech viditelně narostla. Na třetím místě je hovězí se zhruba 10 kily na osobu a rok.

Pokud jde o sortiment v Kostelci, tak zde dojde koncem letošního roku k jedné zásadní změně. Produkce kuřecího masa se přesune pod Vodňanskou drůbež.

Čtěte v sobotu v MF DNES: Jak se změní výroba kosteleckých uzenin a proč by Pavel Kváč gurmánům doporučil uzeniny s ušlechtilou plísní čtěte v sobotní příloze Vysočina.

.

Porážka kuřat už od října běží na poloviční výkon a na konci roku s ní – po patnácti letech – skončíme. Od ledna 2011 se bude naše firma zaměřovat jen na výrobu vepřového masa, hovězího masa a na výrobu uzenin.

Kolik zaměstnanců v kostelecké drůbežářské divizi pracovalo?
Zhruba 350 zaměstnanců, z toho asi 140 osob se nám podaří uplatnit v jiných provozech v Kostelci nebo ve Studené. Ukončili jsme také spolupráci s agenturními zaměstnanci a skončily některé smlouvy na dobu určitou. Dvě stě lidí muselo ale firmu opustit. Snažili jsme se k tomu přistupovat seriózně a sociálně, spolupracujeme také s úřadem práce.

Kolik zaměstnanců nyní mají Kostelecké uzeniny?
Asi 1 700 zaměstnanců. Až se uzavře drůbež, budeme na počtu kolem 1 550 pracujících.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Modrého olejíčku se ve velkomeziříčské Alpě vyrábí okolo 80 tisíc kusů měsíčně....
Aviril je sourozenec Kofoly a Alpy. Léčí kůži a záněty už 90 roků

Dětský zásyp a olej Aviril. Který z rodičů by ho neznal? Že se i on vyrábí na Vysočině a je ikonou regionu - vedle Pribináčka, Igráčka nebo limonády zonky - už...  celý článek

bodový systém policejní kontrola
Šofér bez řidičáku se vydával za bratra. Zradilo ho, že mu nebyl podobný

Za svého bratra se vydával řidič, kterého policejní hlídka zastavila na dálnici D1. Chtěl se tím vyhnout problémům, protože za volantem neměl co dělat....  celý článek

Kynologové a potápěči pátrají po muži, který se v neděli topil u Malého jezu na...
Slovák se šel koupat, z vody už se nevynořil. Na dně ho našli potápěči

Osmatřicetiletý Slovák se v sobotu odpoledne utopil v rybníce na Třebíčsku. Šel si zaplavat, ponořil se do vody a už nevyplaval. Na dně rybníka ho o pár...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.