Jedním z prodávajících na jihlavské farmářské tržnici je Oldřich Burian. Na snímku zrovna připravuje čerstvé pstruhy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na tržnici u Mahlerova parku lidé moc nechodí, změnit to mají sazenice

  • 2
Nový trh, který vznikl v sousedství jihlavského parku Gustava Mahlera, čeká na větší návštěvnost. Zákazníky zkusí provozovatel přilákat například také na farmářský bar.

V těsném sousedství parku Gustava Mahlera se nachází farmářská tržnice, kde si mohou zákazníci nakoupit potraviny přímo od výrobců. Jihlavané si na ni ale podle prodejců ještě zcela nezvykli. Když byla minulý týden v pátek na místě redaktorka MF DNES, tak prostor téměř zel prázdnotou.

Mléčné výrobky, sýry, med, pečivo, ryby, maso a maďarské speciality jsou k dostání v jednotlivých stáncích. A co zákazníci? Ti prý objevují nový prvek mezi jihlavskými obchody postupně.

"Lidé si zvykají. Začínají chodit a učí se kupovat si kvalitnější potraviny. Někteří chodí téměř každý den a kupují si čerstvé výrobky," podotkla prodejkyně sýrů a mléčných produktů Milena Smolíková.

"Chodím sem přibližně co třetí den a pravidelně zde nakupuji kapry, protože je mají vždy čerstvé a levné. Také je zde milá a přívětivá obsluha," řekla nakupující Marta Kelíšková.

Povědomí o farmářské tržnici ovšem není zatím úplně velké. "Prostředí je krásné, ale je to tu trochu zastrčené. Lidé si na to musí nejdříve zvyknout. Je však jen otázka času, kdy si to mezi sebou řeknou, a pak naroste počet pravidelných zákazníků," věří Smolíková.

Stejně to vidí i její kolegyně z protějšího stánku s masem a masnými výrobky Eva Beránková. "Lidé zatím moc nechodí. Podle mne je to malou informovaností. Ale věřím tomu, že až tu bude rozsáhlejší sortiment, tak tu lidí bude proudit více," řekla Beránková.

Na jaře doplní současnou nabídku stánky se zeleninou a sazenicemi.

"Za měsíc by měl začít fungovat farmářský bar a koncem března plánujeme první stánky se sazenicemi a sezonní zeleninou," přiblížil budoucnost tržnice majitel Miroslav Partl.

Potřebu rozšířit nabídku potvrzuje i zákazník Jíří Řípa. "Dneska jsem tady poprvé. Přišel jsem vyzkoušet místní maso. Spoléhám na to, že je čerstvé. A podle mne by tržnici prospělo, kdyby zde byla rozmanitější nabídka zboží," uvedl Řípa.

Na místě tržnice měl původně stát nový objekt ve stylu Tančícího domu v Praze. Majitel pozemku ale nakonec své plány přehodnotil a rozhodl se právě pro výstavbu farmářské tržnice.