VIDEO: Dorty podle pohádek i svatební elegáni, v Jihlavě soutěží cukráři

  • 1
Na pětasedmdesát mistrů sladkého řemesla měří síly na Cukrářském festivalu v Jihlavě. Sobotní klání mělo sedm kategorií, mezi nimi například svatební dort, cukrové květy, jedlá ozdoba na dort nebo třeba live show, kde účastníci zdobili dorty přímo před zraky diváků. Festival pokračuje i v neděli.

Mnoho soutěžících se při tvorbě dortů inspirovalo pohádkami. K vidění byla Červená Karkulka s vlkem, Krtek s kamarády, Alenka v říši divů podle Tima Burtona a spousta dalších.

Petra Stahlová z Kladenska přihlásila do klání sladké výrobky podle u nás ne moc rozšířených receptur, jež preferují ve Francii. „U nás hodně frčí potahované dorty. Ty já nedělám. Přivezla jsem do kategorie ‚Tematický soubor sladkostí na téma podzim‘ kolekci, která vychází z toho, co mi dal intenzivní pětiměsíční kurz ve Francii u Alaina Ducasse,“ řekla Stahlová.

Ducasse je kulinářská celebrita. Jeho restaurace se objevují mezi stovkou těch top na světě, mají michelinské hvězdy. „Učím se stále. Naštěstí ti nejlepší cukráři jsou sdílní, pravidelně přispívají na sociální sítě, kde ukazují své výrobky,“ prozradila cukrářka, kam si chodí pro inspiraci.

Soutěžní čokoládovo-maracujový dort umístila na stylizovaný podstavec z čokoládových komponentů.

„Když to spočítám, má vlastně sedm vrstev. Některé jsou na řezu silnější, jiné úplně tenounké. Dobře hrají dohromady. Dole je křupavá vrstvička s oříšky a tmavou čokoládou. Správně koncipovaný dort totiž musí trošku křupnout. Lehounká ovocná vrstva má zase kyselinku, která vyvažuje sladkou chuť,“ popsala autorka.

Zákazníkům by takový dort účtovala odhadem za 1500 korun. „Je v něm materiál skoro za čtyři stovky, mám například speciální, velmi kvalitní francouzskou čokoládu. A pak jsem na něm strávila přes pět hodin práce,“ vysvětlila Stahlová.

Mrazák je nezbytnost

Když Stahlová některým zájemcům vysvětlovala, jak tento moučník vystavěla, byli zaskočení informací, že používala mrazák.

„Ve vysoké cukrařině se ale bez rychlého šokového zamrazování při mínus 40 stupních Celsia neobejdete. Díky rychlosti se neutvoří krystaly vody a neznehodnotí se použitý materiál. Moučník pak chutná i vypadá, jak má,“ zmínila soutěžící.

Petra Stahlová do soutěže přihlásila kolekci dortů a sladkostí ve francouzském stylu.

Její dort velmi kladně hodnotila také porota, protože se lišil od ostatních příspěvků do soutěže. „Porotcům strašně chutnal,“ podotkla organizátorka druhého ročníku Cukrářského festivalu Jitka Krajdlová.

Petra Stahlová přivezla do Jihlavy ještě makronky a malé dortíky. „Třeba tyto mají spodní vrstvu z karamelizované bílé čokolády, nahoře jsou karamelizovaná jablka potažená glazurou, aby neosychala. Ozdobeno je to speciálně nakrájeným jablkem,“ popsala další z laskomin.

Co byl při přípravě na soutěž největší adrenalin? „Cesta po dálnici D1. Protože přeprava křehkých výrobků po drncavé silnici je nevšední zážitek sám o sobě. Jeden menší dort to nepřežil, a tak v soutěži nakonec není,“ podotkla cukrářka.

Nedělní vítězové pojedou do Milána

V neděli festival pokračuje programem v dalších kategoriích, jejich dva vítězové pojedou na cukrářský světový šampionát do Milána. Mezinárodní Cukrářský festival v Jihlavě je první projektem svého druhu v České republice. Úvodní ročník se ve městě konal loni.

Festival získal záštitu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Soustředí se na zviditelnění cukrářského umění v České republice zejména mezi amatéry, hlásit se ale můžou i profesionálové.

Součástí festivalu jsou i cukrářské workshopy českých a zahraničních lektorů. Nechybí ani zajímavé nabídky mnoha prodejců cukrářských surovin a pomůcek.