Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dražší vepřové a nižší odbyt vedou Kostelecké uzeniny k propouštění

  • 3
Rostoucí cena vstupních surovin a snižování odbytu přimělo vedení společnosti Kostelecké uzeniny k úsporným opatřením. Nejvýraznějším krokem bude postupné propuštění zhruba 150 zaměstnanců.

Osmdesát z nich je zaměstnáno přímo v Kostelci, ostatní pak mají práci v provozovnách v Plané nad Lužnicí a v Mostu.

"Toto číslo představuje snížení stavu o osm procent. Nejedná se o hromadné propouštění. Jde o postupnou a dlouhodobě plánovanou redukci počtu zaměstnanců, kteří o ní byli informováni již na počátku roku," vysvětlil Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert Holding, která Kostelecké uzeniny vlastní.

Firma podle Hanzelky dosud měla bezmála sto pracovníků navíc. Tuto situaci zapříčinilo fúzování a slučování s jinými masokombináty ve skupině Agrofert.

"Vzniklá situace nás nijak netěší, ale nemáme jinou možnost. Příčinou je mimo jiné rostoucí cena vstupních surovin. Jen cena vepřového masa se v posledních týdnech zvedla o více než deset procent a další nárůst cen ještě očekáváme. K tomu se během letních prázdnin projevuje období dovolených a s tím související pokles maloobchodního prodeje našich výrobků," přiblížil hlavní důvody úsporných opatření generální ředitel Kosteleckých uzenin Jan Hanuš.

K plánovanému propouštění se vyjádřil i odborář Josef Žák. "Všechno je teprve v jednání a o propouštění toho moc nevíme," řekl Žák. Hlavním důvodem propouštění je podle Žáka snížení odbytu.

Firma hledá podle Hanzelky další možnosti, jak uspořit. "Vedení začalo s dodavateli jednat o lepších podmínkách při nákupu surovin, dále hodlá nalézt úspory prostřednictvím změn v organizační struktuře společnosti," vysvětlil mluvčí.

V plánu je tak například sloučení některých středisek a oddělení Kosteleckých uzenin.


Jak ušetřit