Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pivo chutná jako uzené kotletky. Lahve ale v komíně pivovaru nevisí

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D55a16r13i19u54s 12K57o55l16a61r 1153764933938

V lete som bol v Nitre na festivale chuti "Jahodova Nitra". Mali tam jahodove pivo. Ochutnal som s recesie s tym, ze ak to nebude dobre tak to vylejem. Dal som si este jedno necakal som, ze mi to tak zachuti, aj ked nie je nad klasiku.

0/0
5.2.2017 18:24

J54a50n 78S17t62e15h89l73í66k 1659719416824

Mozna by mel spis pan sladek zamakat na tom, aby jeho pivo chutnalo porad stejne. Anebo tisknout etikety jako u vina: Rocnik 2016, pozdni zber.

0/0
5.2.2017 16:41

J32i65ř63í 64N18e71u46m52e60i75s34t44e40r 2762455633711

Na to video jsem neměl klikat...

0/0
5.2.2017 15:42

Z92d23e10n88ě53k 64K69u61č96k46a 9447808481460

Autore, uzene, cili nakurovane povo je naprosto bezna vec. To, ze ho jinde bezne nesezenete je kec. Kdyz uz pisete o pivu, neco o nem nastudujte, nez budete psat blaboly jako v blesku

+7/−3
5.2.2017 12:11

Z47d22e29n35ě88k 52K96u95č14k57a 9517938741530

Copak, minus bez komentare?

0/−1
5.2.2017 20:36

J72a32r37o53s20l94a72v 57Š41m93e77j11d93a 8122219349110

Opravdu už nevědí jak by název klasického moku PIVO znehodnotili.

Ať si dělají patoky jakýchkoliv příchutí a barev ,ale ať tomu laskavě neříkají PIVO .

Je to urážka staleté tradice výroby normálního a skutečně dobrého nápoje kterým PIVO je.

+1/−10
5.2.2017 11:46

T70o21m38á86š 31H21o51r56á20k 8740955196519

To, že nakuřovaný ležák neznáte, ještě automaticky neznamená, že to je nějaký modní výstřelek, který si někdo před 5 rokama ze zhovadilosti někde vymyslel. Taková netradiční piva jsou většinou v základu poctivějším pivem než to, co se prodává pod názvem pivo za 6,90 v hypermarketu. Osobně mě to moc nejede, ale na pivu je dobré to, že je variabilní, a každý si najde to svoje. Ono i dnešní "klasický" ležák má s tím, co konzumovali naši předkové ještě před 200 lety jen pramálo společného, ale jmenuje se to stejně.

+5/0
5.2.2017 12:06

M46a59r89i25u88s73z 18H89u70d53e72c89z80e35k 8570879571934

Jasně. Každý má rad moravské uzene a k tomu vychlazené pivko, no a tady to jenom spojili :-)

0/0
5.2.2017 12:09

J45i66r50k20a 85V96o98j30v76o48d88i56n 6271217777225

Zkuste ochutnal i něco jiného než géčko.

+3/0
5.2.2017 12:23

M46a26r20t10i67n 65K96o49ž85í93n 1675626791210

Vy vůbec nevíte. Piva z nakuřovaného sladu se v Bavorsku vyrábí.

A mimochodem Němci učili Čechy vařit pivo. Ne naopak.

0/0
5.2.2017 18:30

J39a94n 65Z76a53j58a47c 2639325929702

Dříve byla nakuřovaná všechna piva, vy hlupáku. Staletá tradice výroby! Nechtěl byste se raději dovzdělat?

0/0
6.2.2017 19:13

L32u95d51v91í77k 39G76a78j81d47o62š45í80k 2245793684102

Tak určitě suší slad nad kořem z rašeliny. To jim tak bude člověk věřit.

Spíš kápnou do každého pullitru 2 kapky uzeného aroma.

Takhle se "udí" dneska asi 90% všech "uzených" výrobků.

+2/−7
5.2.2017 11:37
Foto

B34o91h39u46m50i65l 18P93r89o49c66h29á74z82k93a 9272389444680

Jenže ono to uzené aroma ve výsledku vyjde dráž. Na nakouřený ležák existuje tradiční a velmi efektivní postup.

+2/0
5.2.2017 12:26

M55a57r17t63i90n 82K97o72ž75í58n 1845626731880

To si pište, že se slad suší nad kouřem z rašeliny. Odkud si myslíte že se bere kouřová chuť ve whiskách z ostrova Islay?

0/0
5.2.2017 18:33

J46a38n 39Z62a34j81a40c 2429965869892

Skotské whiskové slady ano, bavorské rauchmalzy se suší nad kouřem ze dřeva.

0/0
6.2.2017 19:10

T19o59m17á64š 68H28o51r78á20k 8230525266389

Tento "unikát, který pivař jinde nesežene" jsem ochutnal už tak minimálně před 2 lety v jednom minipivovaru na okraji Prahy.

+5/0
5.2.2017 11:21
Foto

D47a62v52i91d 42S44c15h85n92e39b37e53r63g63e14r 9625388223593

Uzené pivo není žádná jedinečná záležitost, už jsme ho ochutnal před několika lety a na jednom festivalu, už ani nevím kde to bylo.

+4/0
5.2.2017 11:16

M29a73r81t33i89n 17K16o40p42e83c62k75ý 3938217119254

Tyhle články dělají iDnes opravdu "jedinečnou" ostudu.

+11/0
5.2.2017 10:44

P70e39t47r 10M62a81n13d25a 5298780200151

Jak je asi autor stár ? 13 let ?

+4/0
5.2.2017 10:40

J47a25n 81M10a91n96d64í65k 2398613831357

Není to moc unikátní, dával jsem si to před pár lety v pivovaru v Krumlově. Přišlo mi to tehdy celkem hnusné.

+2/−2
5.2.2017 10:22

J42i41ř62í 48N43e33u90m22e96i47s69t65e13r 2212965113751

Švihák mi teda taky moc nejede. A od Eggenbergu skoro nic, popravdě.

0/0
5.2.2017 15:45

J94o67s80e74f 11Z24d45r59á40h76a62l 2730580191118

A co Guinness? Tam se sice kouřová chuť získává jinak, ale pointa je vlastně stejná...

0/−2
5.2.2017 10:22

P85e65t45r 78J51a25r14o91š 2894871945597

Myslim ze kdyz dva delaji totez, nemusi to byt totez.

+1/0
5.2.2017 11:26
Foto

B93o98h35u50m86i33l 37P77r43o58c88h41á27z26k88a 9122559374470

Jakožto odborník na Velkou Británii, Irsko a alkohol bych rád poznamenal, že ten proces je diametrálně odlišný.

0/0
5.2.2017 12:28

J48o37s68e79f 47Z74d27r59á59h90a75l 2890850161648

To nepopírám, ale ve finále jde o chuť kouře v pivu. I když Guinness vlastně není ani pivo. Ale to by bylo na delší diskuzi...

0/0
5.2.2017 12:31

J59a14k36u74b 49Z30a41m66a36z75a14l 4613345368113

Durazne zadam a zurive prosim vsechny diskutujici, aby se autorove neznalosti a naivite nesmali. Dekuji!

+10/0
5.2.2017 10:09

J45i62ř49í 56N31e35u28m87e75i68s73t77e86r 2662675123341

Však to taky bude nějakej zatracenej abstinent.

0/0
5.2.2017 15:46

V61l74a38d96i29m62í96r 27V95y11s52o70k69ý 8652342331885

pan Vokáč, jakožetakynovinár, by se měl dovzdělat.... ať se zbytečně neztrapňuje "A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene."

+10/0
5.2.2017 9:59

H40o37n45z59a 43N26o40v26á60k 5158758525546

Já raději uzené a pivo.:-)

+7/0
5.2.2017 9:56

J98a68n 72S79v98e59t97l13i25k 8987529389349

Pan Vokáč objevil zřejmě nový kontinent /Ameriku/. Ještě dotat, že slad Schenkerla suší nad různými dřevy, má v nabídce Dub, Buk, taky Maertzna apod. Sám ho mám rád jako "aperitiv" nebo "digestiv", ale dávám si jen jedno /když mají točené, tak malé/, protože je chuťově hodně výrazné a zvláštní. Jinak u nás se také dá dostat nakouřené, vaří ho třeba Jince, v Potštejně vaří dokonce nakouřený Weizen.

+7/0
5.2.2017 9:44

P33e75t26r 15R13o49m54á96n36e39k 8664747274584

Schlenkerlu taky kupuju, nejradši pšeničnou. Ale spíš jen na ozvláštnění chutí, je fakt silná.

0/0
5.2.2017 11:35

P96e80t68r 56R31o74m51á11n82e97k 8894667744344

No, nevim. Pop přečtení nějakých receptů na internetu prohlašovat něco o unikátu. Nakořených piv je taková spousta, že těžko můžou znát jejich receptury.

+1/0
5.2.2017 9:41
Foto

R84o24s38t92i30s19l91a64v 98T54a12r35a96b56a 7728398165149

Když nakouřené tak jedině z Bamberku Helle Aecht Schlenkeria Rauchbier Urbock tenhle nakouřený speciál vaří jednou ročně už v létě a zraje v sudech až tři měsíce výsledek je fakt famózní.

+10/0
5.2.2017 9:26

M81a10r10t32i56n 52S30v62o81b31o91d28a 7259467742295

Žádné unikát. Stačí se trochu informovat.

+10/0
5.2.2017 9:15

P21a22v11e72l 53K18a65f42k81a 8234543941765

Minipivovar Vítek z Prčice též dělá svrchně kvašenou nakouřenou jedenáctku  , zkusil jsem loni při dovolené a opravdu to není pro každého ;). Jejich bavorská polotmavá třináctka mi chutnala víc ;)...

+2/0
5.2.2017 8:30

J94a38n 53N90o84v83á73k 6344624

Uzené pivo mám moc rád.

+2/0
5.2.2017 8:17

M66i84l72o67š 36K70o72l80m38a65n 6606773447592

Je to úžasný, ochutnal sem už stovky piv z různých pivovarů a škoda, že to tam mám dost daleko. Ty Velikonoce si pohlídám a pro čokoládové si tam dojedu.R^R^R^

+1/0
5.2.2017 8:15

A37n43t59o72n44í67n 49Z43e97l34e84n86ý 2914473361406

Čokoládové pivo dělá třeba broumovský pivovar.

+2/0
5.2.2017 9:07

M61a10r94t58i54n 25V10a85š80i93n69a 2109836872431

Rauchbier není žádný unikát, a je jen na každém, jak mu vyhovuje. Za mě děkuji, ale raději IPU ...

+6/0
5.2.2017 8:13
Foto

R98i59c78h25a57r34d 21P39o65l22á33š86e47k 9814493780349

Nějaký nakouřený jsem na pivních slavnostech na Parukářce ochutnal a taky mi to nejelo.

0/0
5.2.2017 8:20

E53v97z14e60n 82S85o15u22k43u73p 1917494976498

něco podobného, jako když se vyrábí whisky malt....

0/0
5.2.2017 7:43

P58e19t89r 85L36a23n31g78e15r 3501696381450

a hned to pili transky

+5/−1
5.2.2017 7:40

V31r37a61t14i41s25l44a56v 85K83a82l26i72c73h 3136245605281

Jo jako nakourenej svihak treba... Takze zadnej unikat lupo!!

+11/−1
5.2.2017 7:36

T89o67m72á74š 77E56r95l22i64c12h 7746911632903

Článek je vlastně pouhá reklama. Rauchbier se dá i u nás velmi dobře sehnat a dělá ho i řada jiných minipivovarů ( např. Sv.Florián v Lokti, kdy jeho "špekové" pivo považuji za velmi zdařilé ), takže v článku je to lež. Navíc - kdo se pivem zabývá - ví, že k uzeninám se v žádném případě nakuřovaná piva nehodí ( spíše měkké bílé sýry ). Může si to každý sám vyzkoušet - že tato kombinace je zcela nesmyslná, ač to vypadá na první pohled logicky.

Mimochodem rauchbier je pivo které konzumenty silně rozděluje. Jsou lidé jako já, co ho milují a naopak lidí, kteří ho vyloženě nesnáší. Pro mne ( zde v diskuzi též zmíněné ) pivo z Bambergu ( Schlenkerla ) je naprosto úžasné, byť ještě raději mám asi nakuřovaná piva z pivovaru Spezial, též z Bambergu.

+14/0
5.2.2017 7:25

K83a80r69e60l 33M62a92l71í34k 1173690635498

Presne tak zadnej unikat to neni kluci Edensti,chce to jen mit rozhled. A reknu vam,loni jsem v Bambergu tu Scherkenlu pil,a vetsi hnus uz nikdy.Jedno na ochutnani mozna,pro rozsireni obzoru pivniho sveta...ale lopat to cele slavnosti...to ne

+11/−3
5.2.2017 6:32

T28o63m54á31š 78E69r71l56i59c15h 7176281592423

Omlouvám se za to mínus, to byl omyl. Je to skutečně věc osobního vkusu. Bez problémů celý večer u rauchbieru vydržím.... ;-) ( Na druhou stranu jsou piva, která nejsou určená pro pití na celý večer - a mnoho Čechů toto nechápe.. ;) ).

Příjemné navíc v Schlenkerle je to, že lze střídat jak spodně kvašený Rauchmärzen, tak svrchní Rauchweizen. A o vánocích i nakuřovaný Urbock, nad dubovým dřívím ( místo bukového ). ;-)

+2/0
5.2.2017 7:31
Foto

P80e92t30r 91Š70r32a89i28e43r 9893672662157

No vidíš a já jich dál v Norimberku klidně 3, každej to má jinak....:-P

0/0
5.2.2017 9:54

J79a12n 52Č48e36r58n25ý 8820200474411

Rauchbier sice není ani u nás žádný unikát, ale je to dobrý.

+7/0
5.2.2017 6:29

A21n83t77o36n33í74n 61Z41e72l29e21n78ý 2144243971406

Je rozdíl mezi nakouřeným pivem a pivem s příchutí uzeného. To první mi chutná. jsem nedávno ochutnal v pivovaře Kolčavka. Nezaujalo, připomíná chipsy s příchutí slaniny.

0/0
5.2.2017 9:21

M58i98c30h63a62l 22M63a91m53r16á65k 4800694449

Schlenkerla. Při ochutnání opravdu zvláštní, každý si poté utírá pusu, kvůli pocitu mastnoty z uzenin.

+4/0
5.2.2017 6:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.