- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kvalitní kávu lze koupit i pod 700 korun, ale musíte přímo do pražírny, kde nejsou zbyteční zprostředkovatelé a překupníci s honosnými maržemi. Výlet se vyplatí i tím, že člověk pozná krásy naší vlasti a ještě si takto výhodně nakoupí. Doporučuji třeba pražírnu v Křižanech v Podještědí na Liberecku. A ve stejné obci je i výborná moštárna, kde nakoupíte i výborné mošty, šťávy a džusy. A následně doporučuji jet asi 5 km do vesničky plné lidových památek s dřevěným kostelem a také prvním vesnickým orlojem v ČR do Kryštofova údolí, kde jsou vyhlášené hospody s husí pečínkou nebo muzeem betlémů sudeckého typu. A kdo nemá dost, kromě nákupu výborné kávy si může udělat i výlet do Německa a Polska, z pražírny v Křižanech jste na čáře do půl hodiny.
Za socialismu tu byla nekvalitní káva? Ha ha ha ha. Dražší káva (sáček za 14 - 21 kč) se tehdy dělala z Vietnamské Robusty a dnešní kysele Arabicy jim nesahaji po kotníky.
A pokud si dnes koupíte v hospodě kávu tureckou 7g za 25Kč tak při 50% nákladu na nákup suroviny vychází cena na 1200 za kg, takže s kávou za 700 Kč běže někam
až si koupíte jinou kávu než ten socialistický standart tak poznáte rozdíl
Kdo a kdy určil, že právě takto se má káva vařit? Se vsadím, že Indiáni nebo Mexikáni nebo kdo první začal vařit kafe to dělali jinak než tito vševědové a chutnala jinak a určitě to bylo to nej a pravé. Jděte už do pr...kakao se taky kdysi pilo jinak . Je to jen a jen o chuti a možnostech. Když má tato dáma na kafe za 700, ať si ho koupí, ale ať nedělá z lidí blbečky, kteří neumějí vychutnat a rozpoznat dobrou kávu. Neumím a co? Ukřižuje mě za to někdo nebo jsem méněcenná?
když si koupíte nějakou instantní kávu 200g cca za 150Kč kolik tak asi stojí Kg té kávy nekávy????
Aha. A já myslel, že skladováním v mrazáku ji udržím déle čerstvou.
Kupuji si kvalitní čerstvě praženou zrnkovou kávu z domácí pražírny (cca 800,- Kč za 1 kg) a zatím jsem nenašel nic lepšího.
Po kafi se prej blbne. A po superkvalitním prej dvakrát rychleji.
Z Londýna jsem to dotáhl až do Třebíče...
Sice jsem asi v Třebíči nikdy nebyl ale co je špatného na Třebíči?
Lepší úspěšný život v Třebíči než průměrný život v Londýně.
Od Zida kafe radeji ne. Ani od jeho brany.
Já mám nejradši Nescafe Gold - u vietkonga (nebo v akci v kauflandu) se dá sehnat i za 130. S hodně cukrem a mlíkem největší lahoda. Článek jsem nečetl, ale pokud někdo ulítává na kvalitním kafi, why not? Já mám zas rád kvalitní (a rozmanitý druhy) piva. Každému co jeho jest
já mám rád kvalitní a rozmanitý pivo, kafé, víno, whisky, rumy.........
Daleko horší než káva řekněme slabší kvality je její špatná příprava. Ve většině restaurací již najdeme profesionální kávovary, ale bohužel značně neprofesionální obsluhu - kdy obsluha kávovaru drží páku dokud se nenaplní hrnek - ono to nezní nikterak hrozně, dokud si neuvědomíme, že porce kávy v páce ukryta je schopna při tlaku 9bar uvolňovat aroma a chuť po dobu přibližně okolo 30s, což vychází na maximálně 90ml silného pressa (optimum je nějakách 70ml), poté dochází k přepalování kávy a kromě tekutiny nevalné chuti se do šálku dostávají i vyloženě škodlivé látky, které přinejmenším způsobují dost časté pálení žáhy, či nevolnosti od žaludku. Čas průtoku se dá do jisté míry prodloužit snížením tlaku - používají jej některé automatické presovače, ale není to zrovna ideální řešení - zvláště co se chuti týče. Samozřejmě silné presso lze dále dolévat horkou vodou až do velikosti šálku (café americano) - pokud máte možnost, nechte si z profi kávovaru udělat velkou 180-250ml kávu a pak 70ml presso (které na těch 180-250ml dolijete horkou vodou) - rozdíl pozná téměř každý.
klasický espresso má mít ale okolo 30ml ne?