Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Káva se podobá třešni, Češi bohužel často pijí břečky, říká odbornice

Připravit perfektní kávu je věda. Své o tom vědí mistři oboru Petra Veselá a Gwilym Davies. V třebíčské kavárně U Židovské brány během pátečního podvečera názorně předvedli, jak se vyrábí třeba mistrovsky vyvážené kapučíno. Zájemcům poradili i pár triků na doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L95u94c87i26a46n 83P51a32p89a52z21i37a80n 5474157171415

Kvalitní kávu lze koupit i pod 700 korun, ale musíte přímo do pražírny, kde nejsou zbyteční zprostředkovatelé a překupníci s honosnými maržemi. Výlet se vyplatí i tím, že člověk pozná krásy naší vlasti a ještě si takto výhodně nakoupí. Doporučuji třeba pražírnu v Křižanech v Podještědí na Liberecku. A ve stejné obci je i výborná moštárna, kde nakoupíte i výborné mošty, šťávy a džusy. A následně doporučuji jet asi 5 km do vesničky plné lidových památek s dřevěným kostelem a také prvním vesnickým orlojem v ČR do Kryštofova údolí, kde jsou vyhlášené hospody s husí pečínkou nebo muzeem betlémů sudeckého typu. A kdo nemá dost, kromě nákupu výborné kávy si může udělat i výlet do Německa a Polska, z pražírny v Křižanech jste na čáře do půl hodiny.

+1/0
25.1.2015 18:41

S58t90a45n94i74s85l18a10v 57H65o89n75ě50k 1858520418674

Za socialismu tu byla nekvalitní káva? Ha ha ha ha. Dražší káva (sáček za 14 - 21 kč) se tehdy dělala z Vietnamské Robusty a dnešní kysele Arabicy jim nesahaji po kotníky.

A pokud si dnes koupíte v hospodě kávu tureckou 7g za 25Kč tak při 50% nákladu na nákup suroviny vychází cena na 1200 za kg, takže s kávou za 700 Kč běže někam ;-D;-D

+1/−1
25.1.2015 10:33
Foto

J95a31n 97V79a96l53a73l91í88k 6916309350526

až si koupíte jinou kávu než ten socialistický standart tak poznáte rozdíl :-P

0/−3
25.1.2015 11:01
Foto

P94a52v42e36l 44R89u15s 9638958479320

Káva se nejmenovala standart, ale STANDARD a byla to tato směs:

65% zelené kávy Santos NY4, nebo jiné neprané arabiky v obdobné kvalitě, 30% praných arabik z 1., nebo 2.skupiny jakosti a maximálně 5% robust.

Když měl stát hluboko do kapsy, tak se do Standardu dávalo nejvýše:

45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.

O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět. V dnešní době se káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit. Káva, která dříve byla nazývána standardem je nyní nabízena v obchodech a kavárnách jako káva výběrová nebo speciální.

Viz zde: http://www.cerstvakava.cz/clanky/vzpominky-na-dobrou-kavu-i/

+5/0
25.1.2015 11:57

L36i70d42k64a 78Z57e83l24i16n81k66o18v63á 2671660123534

Kdo a kdy určil, že právě takto se má káva vařit? Se vsadím, že Indiáni nebo Mexikáni nebo kdo první začal vařit kafe to dělali jinak než tito vševědové a chutnala jinak a určitě to bylo to nej a pravé. Jděte už do pr...kakao se taky kdysi pilo jinak . Je to jen a jen o chuti a možnostech. Když má tato dáma na kafe za 700, ať si ho koupí, ale ať nedělá z lidí blbečky, kteří neumějí vychutnat a rozpoznat dobrou kávu. Neumím a co? Ukřižuje mě za to někdo nebo jsem méněcenná?

+2/−2
25.1.2015 10:14
Foto

J73a48n 42V22a56l25a39l54í84k 6456329550936

když si koupíte nějakou instantní kávu 200g cca za 150Kč kolik tak asi stojí Kg té kávy nekávy????

+1/−1
25.1.2015 11:23

P45e68t59r 65T25. 28D94v88o76ř81á19k 4624278883

Aha. A já myslel, že skladováním v mrazáku ji udržím déle čerstvou.

0/0
25.1.2015 8:04

L37u85k39á82š 70O51m71á51č48k32a 5921814841956

Kupuji si kvalitní čerstvě praženou zrnkovou kávu z domácí pražírny (cca 800,- Kč za 1 kg) a zatím jsem nenašel nic lepšího.

+1/0
25.1.2015 7:39
Foto

J41a32n 63B48r55a55u26n 1518888673775

Po kafi se prej blbne. A po superkvalitním prej dvakrát rychleji.;-D

+4/0
25.1.2015 5:07

V88l29a43d20i31m52i83r 70F84a55r83k43a 6733800169704

Z Londýna jsem to dotáhl až do Třebíče...

+4/−2
25.1.2015 4:41

L51á85ď74a 68V82r94a40n50ý 7318358928217

Sice jsem asi v Třebíči nikdy nebyl ale co je špatného na Třebíči?

Lepší úspěšný život v Třebíči než průměrný život v Londýně.

+3/0
25.1.2015 4:57

M37a31r58t96i20n48a 59K29o28l66o77m47a46z96n51i32k60o25v91a 2957682807576

Od Zida kafe radeji ne. Ani od jeho brany. ;-)

+1/−5
25.1.2015 1:00

J67a93r36o37s67l93a49v 98Z93o31l34t72á74n 9178342235540

Já mám nejradši Nescafe Gold - u vietkonga (nebo v akci v kauflandu) se dá sehnat i za 130. S hodně cukrem a mlíkem největší lahoda. Článek jsem nečetl, ale pokud někdo ulítává na kvalitním kafi, why not? Já mám zas rád kvalitní (a rozmanitý druhy) piva. Každému co jeho jest R^

+2/0
25.1.2015 0:41

J23i38ř33í 15S88c32h45w31a78c47h 8538614538456

já mám rád kvalitní a rozmanitý pivo, kafé, víno, whisky, rumy.........;-)

+2/0
25.1.2015 1:05

L52u42k93á30š 38O25m98á60č34k96a 5411144721396

Břečku "opravit" cukrem... Každému ale dle jeho gusta. R^

+1/−3
25.1.2015 7:39

V72í38t 77B47r86z68o90b79o58h21a46t24ý 7870832153491

Daleko horší než káva řekněme slabší kvality je její špatná příprava. Ve většině restaurací již najdeme profesionální kávovary, ale bohužel značně neprofesionální obsluhu - kdy obsluha kávovaru drží páku dokud se nenaplní hrnek - ono to nezní nikterak hrozně, dokud si neuvědomíme, že porce kávy v páce ukryta je schopna při tlaku 9bar uvolňovat aroma a chuť po dobu přibližně okolo 30s, což vychází na maximálně 90ml silného pressa (optimum je nějakách 70ml), poté dochází k přepalování kávy a kromě tekutiny nevalné chuti se do šálku dostávají i vyloženě škodlivé látky, které přinejmenším způsobují dost časté pálení žáhy, či nevolnosti od žaludku.  Čas průtoku se dá do jisté míry prodloužit snížením tlaku - používají jej některé automatické presovače, ale není to zrovna ideální řešení - zvláště co se chuti týče.  Samozřejmě silné presso lze dále dolévat horkou vodou až do velikosti šálku (café americano) - pokud máte možnost, nechte si z profi kávovaru udělat velkou 180-250ml kávu a pak 70ml presso (které na těch 180-250ml dolijete horkou vodou) - rozdíl pozná téměř každý.

+5/−1
25.1.2015 0:08

M14a55r60t36i13n 44Č58e18r72n88ý 2577808339609

klasický espresso má mít ale okolo 30ml ne?

+2/0
25.1.2015 1:44

V74í25t 92B67r82z91o78b61o81h93a34t16ý 7270162463331

Ano espresso má mít 30ml. Ale to neznamená, že více už musí být chuťově špatně -káva se začíná přepalovat cca po 30-40s - záleží na stroji, za tu dobu proteče až 100ml dobré kávy , ostatně základ pro americano je až 80ml.

0/0
25.1.2015 9:31

K74a93t14e72ř69i37n69a 23S31e10d49l29á66č63k17o26v63á 3643528626320

Souhlasim. Je to jako s pivem - dobre pivo dokazou pokazit necisteny trubky atd.

+1/0
25.1.2015 7:09

J19i32ř33í 54Z79á49h43o30r66a 5203825232679

Doufam, ze ta pixla mlika je jen rekvizita, protoze mi prijde dat krabicove mleko do kvalitniho kafe, jako kdyz si onehdy jeden kamarad objednal vino chehalet pinot noir s kolou.

me jen mrzi, ze nemuzu tem lepsim kavam prijit na chut a spokojim se s douwe egberts

+1/−4
24.1.2015 23:22

P25e87t52r 62K46r53i25s53t48o26f 8374708450275

krabicove mleko u uplne ok a dobre, pustte si na steamu jidlo s r.o. od vanka jak se dela mleko do krabic. Koupil jsem si mleko s mlekomatu a plnotucnej krabicak a ten byl lepsi smetanovejsi!

0/0
25.1.2015 0:15

M39a80r52i93o 95T24r10n30k23a 6640393488700

Krabicove mlieko nie je mlieko. Presne ako pise kolega hore. Objednat si dobre víno a rozriedit to kolou:-)

0/−5
25.1.2015 2:05

L59u40k17á41š 33O41m23á11č70k71a 5481214141456

Opravdový blábol.

+5/0
25.1.2015 7:31

L94á47ď85a 15V25r98a95n48ý 7338528208627

Bohužel Vaňek jeden den výrobek chválí a za týden se objeví na nějakém obalu výrobce, kterého recenzoval.

To zrovna není moc profesionální.

0/0
25.1.2015 4:55

L98u13k84á48š 81O12m16á45č83k29a 5161134351106

Můžete vysvětlit co je konkrétně špatného na krabicovém čerstvém mléce oproti mléce ve sklu? Děkuji za odpověď.

+3/0
25.1.2015 7:31

J72a78n 28P76a17v98e58l37k93a 3147241674901

Rozdíl v chuti. Ale nezáleží tolik od toho, jestli je v krabici nebo skle, ale spíš od UHT, pasterizace a dalších úprav.

+1/0
25.1.2015 9:20

L24u27k48á77š 18O37m48á92č41k97a 5641364641906

Zřejmě si pleteš čerstvé krabicové mléko s trvanlivým baleným. Nevadí.

+3/0
25.1.2015 10:00

J97a42n 68P47a23v36e96l31k88a 3487741244251

Do krabicového mléka (ať je jakkoliv updavené) se uvolňují z plastů látku, které trochu mění chuť.

Jiná věc je, že lidé pod pojmem krabicové mléko často myslí UHT, protože dřív se dělalo mléko jen ve skle, které bylo zahřívané na poloviční teplotu a mělo jinou chuť a jiné chemické složení.

Čerstvé mléko neznamená, že nebylo zpracované, ale že od nadojení uplynul krátký čas.

0/−1
25.1.2015 10:29

J57a83n 44P92a33v63e62l38k37a 3557801234701

Přesněji čerstvé není UHT, ale může být pasterované.

0/0
25.1.2015 10:48

J37a44r45o23s36l77a73v 39K21a24d67l16e92c 5781519492121

Není krabicové jako krabicové.

+1/0
25.1.2015 9:02

J33a29n 33Z92e54m68a76n 1446365984196

Co mám dělat, když mi nejvíc chutná turek ze Standardu ;-)

+5/−1
24.1.2015 23:21

M19a84r70t41i12n 76J22i69r52o25u18s63e10k 7576515905658

Tak to jsme už dva. Ať si nakyslou kávu strčí tam, kam slunce nesvítí. ;-D

+3/−3
24.1.2015 23:45

J50i83ř60í 39S18c13h61w36a53c93h 8918184468146

spoustě lidí taky chutná krabicový víno......Rv

+5/0
25.1.2015 1:07

P27e92t12r 97Š18t46ě54p 2463493630436

Ať si každý pije, co mu chutná - chlastat kafe 700kc/kg prece neni povinne :)

+8/0
24.1.2015 23:50

O85l12d74r77i42c36h 13P84o26l15a 4270940561822

zenske, co ji po ranu smrdi z fekalu cigo a kavicka zadne lepsi zrno nepomuze

+10/0
24.1.2015 23:09

J40a76r49o92s39l18a52v 59T22a20c54h63o13v14s51k12y 2172970584630

No muj recept - na dno dve lzice toho hnedycho, pridat cukr, protrepat, nemichat. Potom zalit varici vodou a petkrat promichat ve smeru hodinovych rucicek, dolit mliko, co se vejde a petkrat promichat proti smeru hodinovych rucicek. Variantou je nedavat cukr a netrepat, pred mlikem tam dat med.

+3/−2
24.1.2015 22:46

F40r70a35n32t68i76š86e90k 50H56l44u62č35n58ý 6250167453933

Ty fotky k tomu článku jsou tragický. Kdo chcete opravdu pít dobrou kávu a levně, tak se vám vyplatí zalétnout si do Brazílie do oblasti kolem města Espirito Santo a tam si koupit odrůdu Arabica botucato. Při těch cenách co uvádí za kilo se vám to opravdu vyplatí.

+2/−2
24.1.2015 22:41

J88a50n 32S40t47a71r72ý 8897340942855

to musí být hodně vzácná odrůda, když ji ani google nezná :-P

0/−1
24.1.2015 22:43

F66r50a85n34t31i59š71e98k 62H12l88u60č17n95ý 6860617393563

Zná. Chce to tam, ale správně zadat. 8-o

+1/−1
24.1.2015 22:51

K66a20r61e60l 83J66a20n91d67a 3793101360819

R^ Je to věda (bez ironie).

+3/−1
24.1.2015 22:21

T20o45m14á26š 35K84ř90í35ž94e22k 6273846857926

Kilo kávy za 700,- Kč, z toho je min. 300% marže obchodníků

+2/−6
24.1.2015 21:47

J63a70n 11P89r15o61v37a72z21n29í56k 6578284530301

300% procent ze 700 je 2100. Mít marži 2100 na něčem, co stojí 700, to je kumšt.

+8/−6
24.1.2015 21:48

M32a88r88t26i96n 71J35e32z15e61r65s26k39ý 9814347682962

doufám Honzo že děláš jenom u pásu a né někde na ministerstvu 8-o

.

jinak 175 korun a 300% marže je jinak pěkná drzost 8-o

+3/−3
24.1.2015 21:57

J22a65n 29P86r15o52v37a25z62n63í86k 6848724140611

Ani jedno, jenom vím, jak se počítá marže.

+2/−6
24.1.2015 21:59

P11e45t78r 24J55a58n62o86š 6120157835601

tak to nevite, marze nikdy nepresahne 100% :-P

+5/−2
24.1.2015 22:23

I33g36o68r 74G97o62t36t70w22a11l92d 6167358350381

Tak snad by to někdo mohl vysvětlit a bez urážení. Když mám konečnou cenu X a marže je M%, pak to znamená, že X=M/100 x C + C, kde C je nákupní cena prodejce. Jinak napsáno C=X/(M/100+1) Při marži 300% by byla nákupní cena 700/4=175 Kč a marže pak 525 Kč. Proto může být marže 300% a není s tím žádný problém. Je mnoho oblastí, kde má některý zproztředkovatel obrovskou marži, obzvlášť pokud je prvovýrobce někde z rozvojové země.

+7/−5
24.1.2015 23:11

M22a97r31t70i13n 25J85i11r83o32u70s80e94k 7176805685638

Jenže vy počítáte přirážku v procentech. Marže při nákupu 175 a prodeji 700 bude ((700-150))/700*100=78,57%

+8/0
24.1.2015 23:49

I78g82o61r 27G98o36t26t72w71a21l54d 6747198490121

Máte pravdu, sešlo se nás tady "expertů" hned několik za sebou a já tomu dal korunu. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, tak snad nejen já si z této diskuze odnesu poznatek, v čem se liší marže od obchodní přirážky.

+2/0
25.1.2015 8:30

P56e37t91r 83J85a28n81o76š 6100657865791

tak snad kazdy dokaze pouzit google :-P

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mar%C5%BEe

...kde m je marže (v procentech), p je prodejní cena a n je nákupní cena. Marže nikdy nepřesáhne 100%.[1]

+2/0
25.1.2015 0:43

M89a81r67i17o 43T27r40n88k36a 6980223488360

Tuto je to dobre vysvetlené ak sa vam to chce čítať po slovensky

http://ako-investovat.sk/podnikanie/index.php/ako-sa-pocita-marza-a-prirazka

+1/0
25.1.2015 2:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.