Diskuze

Zdraví z Posázaví slaví. Pribina si letos připomíná dvě kulatá výročí

Jeden z nejvýznamnějších potravinářských podniků na Vysočině slaví kulaté výročí. A hned dvě najednou. Letos je to přesně 90 let, co byly vytvořeny základy dnešní Pribiny v Přibyslavi. A před dvaceti lety zažil podnik znovuzrození pod francouzským koncernem Bongrain.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K68a95r91e35l 86C88a81k83l

10. 8. 2013 10:38

Jako bývalý zaměstnanec Pribiny  se podivuji nad tím, jak jednatel Pribiny Ing. Obermaier pracuje s fakty. Na jedné straně říká, že Pribináček znala celá republika, aby následně prohlásil, že byl k dostání pouze v Havlíčkově Brodě a Praze. Při tom skutečnost je taková, že kromě Prahy se stejným způsobem rozvážel Pribináček i v Brně a v celém Východočeském kraji, protože Pribina byla součástí podniku PMV Hradec Králové. V té době byl v prodeji i sousedním Jihlavském okrese. Do všech těchto odběrných míst se za rok prodalo 2.300 t. Pribináčku. Umožnila to i zvýšená trvanlivost, která nebyla 24 hod., jak je uvedeno v článku, ale 4 dny a noční rozvoz do distribučních skladu v Praze a Brně. Jak se změnila kvalita "nového" Pribináčku, ať posoudí pamětníci sami.

Ještě nemohu souhlasit s tím, jak vzpomíná Ing. Obermaier, že když si francouzští zástupci si prohlíželi areál tavírny, zaujal je tam jeden stroj v šeru. Asi si zapomněli rozsvítit, protože tam byly baličky tohoto typu 3. Byly to sovětské kopie strojů firmy BezHilgers. na nichž se balily známé 70% tavené sýry (modré a červené balení).

Již si nevšimli, že druhé části rekonstruované tavírny (rek. z roku 1988) stojí 3 nové baličky od fy. Kustner, 1 balička PolyClip na salámy a velkokapacitní tavička Stephan. Doufám, že tyto stroje nešly do šrotu, jak se píše v článku.

Když se hodnotí historie, měla by se hodnotit věrohodně, alespoň pokud pamětníci ještě žijí.

0 0
možnosti

Složení samozřejmě dávno stejné není, článek je jen obyčejné PR mlékárny. Kam do mlékárenství vlezou frantíci, tam to jde do kytek, někde úplně (yoplait), jinde zatím jen "kvalitou" či "novými a lepšími" výrobky (kunín, pribina - tpk, danone) atd. Využívají to tady jako levnou výrobu pro zahraniční trhy a až se to přestane vyplácet, tak to zavřou a jdou pryč.

1 0
možnosti

no rozhodně předtím pribináček nebyl taková ta škrobová mastná hmota bez chuti, co je teď... to ať si dělají zadel z plastelíny a ne z nás...

4 1
možnosti

před 20 lety jsem tam byl na brigádě na hermelínech - byla to pořádná šichta za docela nízký peníze... ale sranda :-)

3 0
možnosti

P12a36v10e58l 15K45o96s96e12k

11. 7. 2013 12:16

Jako sorry, ale (naprosto) stejnému složení Pribiňáčka nevěřim.

7 1
možnosti

K dostání jen v Praze a Havlbrodě? U nás byl normálně taky v Jednotě a to nejsem žádnej mlaďoch

2 0
možnosti

před 50 lety je něco jiného než před 30, kdy to pamatuju i já

3 0
možnosti