Diskuze

Do želivského kláštera se slavnostně vrátila výroba piva

Zlatavý mok má v okolí želivského kláštera velkou tradici. Nově obnovený pivovar nabídne několik druhů piv a chystá se i experimentovat. Správce kláštera by rád do regionu přilákal více turistů, aby klášter znovu vzkvétal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hugomárapokutář

12. 12. 2011 9:10
Je tam jestě ta léčebna?

Jestli jo, tak budou mít pacoši radost!!!;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Viro

12. 12. 2011 8:47
Jsou to ostudy.

Chmel používají americkej z Oregonu.;-€

0 0
možnosti

viks75

11. 12. 2011 23:10
Kde se dá koupit?

Nemohl by mi někdo poradit, kde se dá to pivo v Praze koupit????

0 0
možnosti

afk

12. 12. 2011 0:05
Re: Kde se dá koupit?

tak to bohuzel. donedavna jeste ve Spalence existoval obchod s pivy malych pivovaru, ale ted je misto toho fastfood. Pelhrimovsky Poutnik tam sel sehnat, ale Zeliv jsem tam tenkrat nevidel. jeste je udajne jeden obchod na Strahove, kde maji stovky piv z malych pivovaru pod jednou strechou. pry dost drahe, ale meli by porad fungovat.

0 0
možnosti

PeregrinusX

11. 12. 2011 21:27
SNAD TO NAPODRUHÉ VYJDE

Pivo vyrabene do roku 2009 nebylo moc uspesne, dokonce byl klaster obvinen trapistickym radem z kradeze znacky kdyz zelivske pivo nazyval "trapistickym", prestoze ten rad v Zelive vubec nepracuje.

Jedna se o treti pivo na Pelhrimovsku (Pelhrimov, Pacov, Zeliv), tak doufejme ze tentokrate to vyjde ...R^

0 0
možnosti

afk

11. 12. 2011 23:22
Re: SNAD TO NAPODRUHÉ VYJDE

taky drzim palce. v Zelive jsem si ho ze zvedavosti dal, resp. zkusili jsme 2 druhy a docela zklamani. v hospode tenkrat za 50Kc lahvac a chut, ktera mi bohuzel nesedla. moc ovocne, rekl bych. takze Pelhrimov 12 popripade 14 to jisti ;)

0 0
možnosti

rebbe

11. 12. 2011 20:57
Zejména v době postní bylo pivo oblíbenou potravinou

postní pivo se v klášterech vařilo silnější, s obsahem mladiny přes 14°. Obsahuje veškeré vitaminy i soli, potřebné k životu, pomáhalo mnichům v postních dobách. Ve světě se vaří stejně piva s minimálně 12°, daleko častěji až 15°, řídké jedenáctky, jako Pilsner Urquell, jsou spíše zdravotní lehká piva. V zimě vaří třeba bavorské pivovary t.zv. zimní pivo, kolem 16°, v létě je největší odbyt pro t.zv. Weissbier, světlé kvasnicové pivo vyrobené svrchním kvašením.V

0 0
možnosti

jupp

11. 12. 2011 21:48
Re: Zejména v době postní bylo pivo oblíbenou potravinou

Pivo bylo hlavne bezpecnejsi pozivatina, vez voda, varenim se nicily bakterie, ktere jinak decimovaly hlavne mestskou populaci. Takze pivo bylo doucasti zaopatreni pro temer vsechny zamestnace panstvim dvora, v klasterech, i pro zaky cirkevnich skol.

Je pozoruhodne, ze tam, kde se pilo kalne, nefolitrovane pivo, se prakticky nevyskytovala zhoybna anemie (Addisonova A.), zrejme pro vysoky obsah zejmena B vitaminu.

0 0
možnosti

CeleronD

11. 12. 2011 20:34
Konečně něco prospěšného pro lidi.

Víra člověka nemůže naplnit.

0 0
možnosti

Si0 po 4. zákazu

11. 12. 2011 23:06
Re: Konečně něco prospěšného pro lidi.

Zato plné břicho umí nakrmit i prasata.

2 0
možnosti