Diskuze

Levný eidam je jako z umělé hmoty, tvrdí jihlavský prodejce sýrů

Manželé Staňkovi již po patnáct let v Jihlavě prodávají sýry téměř z celého světa. Jejich specialitou je třeba malý i velký sýrový dort. Malý, nenápadný krámek v jihlavské ulici Matky Boží, provozují už patnáctým rokem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

xs123

11. 5. 2011 8:27
Zase problém, čím si nacpat panděro

Kupuju normální české sýry z Madety nebo Lacrumu, a žijeme, dokonce to vypadá, že jsme i zdraví. Nemusím žrát francouzské a bůhvíhjaké sýry, stačí mi domácí.

0 0
možnosti

omalovánka

10. 5. 2011 17:33
Je fajn,že jste

To,co se prodává v obch.řetězcích pod názvem "eidam",to je pouze snaha o sýr eidamského typu,ale chuťově to je víc než podprůměrné. Kdo má sýry rád,tak ví,že za kvalitu se musí připlatit, proto často slyším od známých,že si raději koupí 1kg masa než sýru a vyjde to i levněji. Ale Vaše prodejna vypadá velmi lákavě a tak při nejbližší návštěvě Jihlavy ji určitě vyhledám. Je moc dobře,že jsou takovéto prodejny - speciálkyV

0 0
možnosti

bezdukátů

8. 5. 2011 19:37
camembert

a může mi někdo vysvětlit, proč camembert koupený v Auchanu v Polsku je úplně jiný ( nezralý a hnusný ) než ve stejném řetězci ve Francii? Nebo ten v českém Lidlu je asi tak 100x hnusnější a nedozrálejší než ten se stejnou značkou koupený ve Francii nebo Rakousku ?

0 0
možnosti

Inkvizitor Johny

8. 5. 2011 21:56
Re: camembert

Jste si sám odpověděl. Je nezralý. Známá třeba nakupuje v Makru sýr brie. Ten se taky musí nechat ještě minimálně 14 dní zrát při pokojové teplotě (takže tak dva měsíce při ideální).

0 0
možnosti

polpot1

8. 5. 2011 17:42
Levný....

ministr zemědelství sám nabádal vyrobu prach sprostých sýrů neboť bída občanů si nedovolí koupit,pro 4 členou rodinu kvalitu v podobě francouzkých a švýčarských eidamu a kvalitních čs.výroby;-D

0 0
možnosti

tom-2718281828459

8. 5. 2011 12:25
eidam

v Čechách se prodává kopa eidamů. Skoro bílé až sytě žluté, tvrdé až mazlavé, výborné až nechutné. Jak má vůbec vypadat pravý eidam?

0 0
možnosti

Inkvizitor Johny

8. 5. 2011 18:38
Re: eidam

Asi nejlepší, co jsem jedl, byl žlutý a měkký. Prostě vyzrálý sýr. Naopak nejhorší je bílý s konzistencí plastikové hmoty. Ten je standardem například v Tesco. A zráním žádné další kvality nezískává. A pravý eidam neexistuje. Je to pouze levná napodobenina edamu ( http://en.wikipedia.org/wiki/Edam_(cheese) ).

0 0
možnosti

inženýr

8. 5. 2011 5:10
Suprsýr z pytlíku.

Pokud je zájem, poskytnu návod, jak za 24 hodin vyrobit bez litru mléka suprsýr za 45% ceny obvyklé,na "kuchyňské" použití . No problem.

0 0
možnosti

3ar

8. 5. 2011 11:16
Re: Suprsýr z pytlíku.

Bez mléka?

0 0
možnosti

demon3

7. 5. 2011 22:36
Smažák z eidamu ?

Smažák z eidamu je určitě česká klasika, ale osobně považuju za zdaleka nejlepší smažák z kaškavalu... ;-)

0 0
možnosti

Klika od blazince

8. 5. 2011 11:38
Re: Smažák z eidamu ?

ja mam nejradsi smazak z veproveho

0 0
možnosti

alwa

7. 5. 2011 21:34
tak ted nevim

bud je to nejaka slananina autora nebo pan prodavac nevi co je syr. Original francouzsky emental a nejhorsi casti se pouzivaji na smazeni??? Asi zajedu na nejaky ten halucinogenni syr do jihlavy a prodavat goudu v lahudkach? No nevim tam bych spise prodaval le gruere, mozzarelu bufalu, sternberger, luzerner a delat z vystipaneho parmezanu lahudku je taky dobry zvratek.

0 0
možnosti

wrah

7. 5. 2011 21:46
Re: tak ted nevim

Zmiňované mozzarelly je škoda na vaření. To chce počkat do léta na čerstvá rajčátka a pěkně si je obložit sýrem a bazalkou. Ale jinak: Máte něco proti dobré goudě? Nejlépe farmářské, řádně staré (tučnost není až tak důležitá)? Ostatně vynikající sýr mají například i španělé. O dovolených jsem tam měl jakousi variantu na roquefort, balenou do vinných listů. Mají ji snad v každém krámě, jako jeden z nejlevnějších sýrů a přitom chuťový zážitek je úžasný.

0 0
možnosti

Jerry Fletcher

7. 5. 2011 13:53
Sýrový dort?

Nebo jen nesprávný překlad anglického "cheesecake"? Tedy alespoň já si pod pojmem sýrový dort představím dort ze sýra se vším, co k tomu patří a nemohu říct, že bych po něm prahnul...

0 0
možnosti

_xprim01_

7. 5. 2011 19:27
Re: Sýrový dort?

Sýrový dort jsem jedl a byl velmi dobrý.

0 0
možnosti

Inkvizitor Johny

7. 5. 2011 12:17
Eidam

Onehdá jsem viděl na videu výrobu eidamu. Myslím, že to bylo dokonce na iDnes. Pak mi bylo vše jasné.:-P

0 0
možnosti

TrueRobos

7. 5. 2011 21:51
Re: Eidam

Až dojde ropa, budou i sýry muset dělat z mlíka :-)

0 0
možnosti