Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Levný eidam je jako z umělé hmoty, tvrdí jihlavský prodejce sýrů

Manželé Staňkovi již po patnáct let v Jihlavě prodávají sýry téměř z celého světa. Jejich specialitou je třeba malý i velký sýrový dort. Malý, nenápadný krámek v jihlavské ulici Matky Boží, provozují už patnáctým rokem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

xs123

Zase problém, čím si nacpat panděro

Kupuju normální české sýry z Madety nebo Lacrumu, a žijeme, dokonce to vypadá, že jsme i zdraví. Nemusím žrát francouzské a bůhvíhjaké sýry, stačí mi domácí.

0/0
11.5.2011 8:27

omalovánka

Je fajn,že jste

To,co se prodává v obch.řetězcích pod názvem "eidam",to je pouze snaha o sýr eidamského typu,ale chuťově to je víc než podprůměrné. Kdo má sýry rád,tak ví,že za kvalitu se musí připlatit, proto často slyším od známých,že si raději koupí 1kg masa než sýru a vyjde to i levněji. Ale Vaše prodejna vypadá velmi lákavě a tak při nejbližší návštěvě Jihlavy ji určitě vyhledám. Je moc dobře,že jsou takovéto prodejny - speciálkyV

0/0
10.5.2011 17:33

bezdukátů

camembert

a může mi někdo vysvětlit, proč camembert koupený v Auchanu v Polsku je úplně jiný ( nezralý a hnusný ) než ve stejném řetězci ve Francii? Nebo ten v českém Lidlu je asi tak 100x hnusnější a nedozrálejší než ten se stejnou značkou koupený ve Francii nebo Rakousku ?

0/0
8.5.2011 19:37

Inkvizitor Johny

Re: camembert

Jste si sám odpověděl. Je nezralý. Známá třeba nakupuje v Makru sýr brie. Ten se taky musí nechat ještě minimálně 14 dní zrát při pokojové teplotě (takže tak dva měsíce při ideální).

0/0
8.5.2011 21:56

polpot1

Levný....

ministr zemědelství sám nabádal vyrobu prach sprostých sýrů neboť bída občanů si nedovolí koupit,pro 4 členou rodinu kvalitu v podobě francouzkých a švýčarských eidamu a kvalitních čs.výroby;-D

0/0
8.5.2011 17:42

tom-2718281828459

eidam

v Čechách se prodává kopa eidamů. Skoro bílé až sytě žluté, tvrdé až mazlavé, výborné až nechutné. Jak má vůbec vypadat pravý eidam?

0/0
8.5.2011 12:25

Inkvizitor Johny

Re: eidam

Asi nejlepší, co jsem jedl, byl žlutý a měkký. Prostě vyzrálý sýr. Naopak nejhorší je bílý s konzistencí plastikové hmoty. Ten je standardem například v Tesco. A zráním žádné další kvality nezískává. A pravý eidam neexistuje. Je to pouze levná napodobenina edamu ( http://en.wikipedia.org/wiki/Edam_(cheese) ).

0/0
8.5.2011 18:38

inženýr

Suprsýr z pytlíku.

Pokud je zájem, poskytnu návod, jak za 24 hodin vyrobit bez litru mléka suprsýr za 45% ceny obvyklé,na "kuchyňské" použití . No problem.

0/0
8.5.2011 5:10

3ar

Re: Suprsýr z pytlíku.

Bez mléka?

0/0
8.5.2011 11:16

Dr_Britva

Re: Suprsýr z pytlíku.

použije asi latex

0/0
8.5.2011 11:18

Dr_Britva

Re: Suprsýr z pytlíku.

"kuchyňské"?

aha, takže jej můžete používat v kuchyni, ale nesmíte ho jíst? ...

0/0
8.5.2011 11:17

demon3

Smažák z eidamu ?

Smažák z eidamu je určitě česká klasika, ale osobně považuju za zdaleka nejlepší smažák z kaškavalu... ;-)

0/0
7.5.2011 22:36

Klika od blazince

Re: Smažák z eidamu ?

ja mam nejradsi smazak z veproveho

0/0
8.5.2011 11:38

roedor

Re: Smažák z eidamu ?

;-D;-DR^

0/0
9.5.2011 13:02

alwa

tak ted nevim

bud je to nejaka slananina autora nebo pan prodavac nevi co je syr. Original francouzsky emental a nejhorsi casti se pouzivaji na smazeni??? Asi zajedu na nejaky ten halucinogenni syr do jihlavy a prodavat goudu v lahudkach? No nevim tam bych spise prodaval le gruere, mozzarelu bufalu, sternberger, luzerner a delat z vystipaneho parmezanu lahudku je taky dobry zvratek.

0/0
7.5.2011 21:34

wrah

Re: tak ted nevim

Zmiňované mozzarelly je škoda na vaření. To chce počkat do léta na čerstvá rajčátka a pěkně si je obložit sýrem a bazalkou. Ale jinak: Máte něco proti dobré goudě? Nejlépe farmářské, řádně staré (tučnost není až tak důležitá)? Ostatně vynikající sýr mají například i španělé. O dovolených jsem tam měl jakousi variantu na roquefort, balenou do vinných listů. Mají ji snad v každém krámě, jako jeden z nejlevnějších sýrů a přitom chuťový zážitek je úžasný.

0/0
7.5.2011 21:46

Toranoko

Re: tak ted nevim

Prodavac z nej lahudku nedela, kdybys cetl poradne, rika, ze je o nej nejvetsi zajem -  diky televizi a propagaci toho syra - a chapu, ze jako obhcodnik se musi ridit i poptavkou - ona Jihlava zas tak velka neni..  A ve Francii klasicky eidam nemaji, my ho tam vozili Francouzum jako specialitu :-)

0/0
8.5.2011 10:55

Jerry Fletcher

Sýrový dort?

Nebo jen nesprávný překlad anglického "cheesecake"? Tedy alespoň já si pod pojmem sýrový dort představím dort ze sýra se vším, co k tomu patří a nemohu říct, že bych po něm prahnul...

0/0
7.5.2011 13:53

_xprim01_

Re: Sýrový dort?

Sýrový dort jsem jedl a byl velmi dobrý.

0/0
7.5.2011 19:27

wrah

Re: Sýrový dort?

Obojí. cheescake je tvarohový dortík, sýrový dort se skládá z různých druhů sýra a dalších dobrot. Obojí je výtečné.

0/0
7.5.2011 21:16

Inkvizitor Johny

Eidam

Onehdá jsem viděl na videu výrobu eidamu. Myslím, že to bylo dokonce na iDnes. Pak mi bylo vše jasné.:-P

0/0
7.5.2011 12:17

TrueRobos

Re: Eidam

Až dojde ropa, budou i sýry muset dělat z mlíka :-)

0/0
7.5.2011 21:51

Inkvizitor Johny

Re: Eidam

Tam šlo především o to, že český eidam je fakticky polotovar. Ten proces je nekompletní. To samé můžu říci o plno naprosto uhozených pokusech o bio sýry v české kotlině. To není sýr. To je tvaroh.

0/0
7.5.2011 23:10

kolda39

Neboj

vyroste nová a náročnější generace na kvalitu výrobků. ....Možná ;-D

0/0
7.5.2011 10:51

certik_bertik

Re: Neboj

chtít můžou, ale kde na to vezmou prachy?

0/0
7.5.2011 11:40

Toranoko

Re: Neboj

Ale ono dost lidi penize ma, a navic, my si tu zijem porad celkem dost v pohode.. staci trochu cestovat a hned je videt rozdil.. paradoxne si tam lidi malokdy stezuji tak, jako tady. Procestovala jsem kus Turecka, Armenie, Mauritia - a neda se to srovnat. A to jeste tyhle zeme zdaaaaleka nejsou nejchudsi.

Nejvic si lidi stezujou tam, kde nejvic konzumujou - jsou na to i studie, ze zvyseni zivotniho standartu vubec nema vliv na zivotni spokojenost

0/0
7.5.2011 13:14

wrah

Re: Neboj

Zajímavé je, že tito chudí lidé obvykle jedí daleko slušnější věci, jak naše "západní" civilizace. Takový chudý turek má sice k jídlu převážně jen lilek nebo cuketu, ale upraví jí výborně. Kdyby mu někdo zkusil naservírovat soja hnus, tak jej patrně hodí z nejbližší skály. Totéž "sýr" z rostliného tuku a podobné delikatesy.

0/0
7.5.2011 21:37

Toranoko

Re: Neboj

To je pravda. V Turecku jsme potkali tak osmdesatiletou babcu, ktera kdyz videla, ze mame cca dva dny stary chleba (trosku gumovy) a den starou zeleninu - vse samozrejme prepravovane v krosnach, oboji promptne nahazela do prikopu, vyskocila a donesla nam z vlastnich zasob - a jeste nas poucila, jak se co ma krajet :-)

Ale nedelam si iluze, ze v momente, kdy se tam objevi prvni "supermarket", spadne to na uroven "vyspeleho" zapadu ;-( Staci se podivat, jak se za cca 5-6 let zmenil Instanbul...

0/0
8.5.2011 10:51

wrah

Re: Neboj

Ale peníze se nakonec najdou. Osobně si většinou dám na laciné špagety ten šunt eidam, ale jednou či dvakrát měsíčně dostanu chuť na dobré těstoviny s dobrým sýrem, na dobré olivy, na schinkenspeck, pancettu nebo prosciutto.. Pokud vám stačí dobrého pomálu, tak to rozpočet nijak šíleně nezatíží. Ostatně, pokud si nedáte 3-4 krabice "vína" přes týden, tak si k nedělnímu obědu obědu dáte lahvinku beaujeaulais nebo jiného velmi slušného vínka. A mimochodem, nevím jak kde jinde.. Ale v praze koupíte syntetický eidam (mimo supermarket) za prakticky stejnou cenu jako pravý holandský. A kdo má rád sýry ementálského typu, sežene za slušné peníze polský krolewski. (tip: do omáčky či na další tepelné zpracování lze sýr výborně mrazit. A je na tom geniální to, že se dá skládat jako cihličky, zabírá minimum místa v mrazáku. Například cca 10 plátků smažáku, obaleného, připraveného zabere nějakých 10*10*15 cm.)

0/0
7.5.2011 21:30

gangBANG

Re: Neboj

Ta už bohužel vymírá. Dorůstá generace, pro kterou je symbolem kvality amaroun z Mekáče a kafe v kelímku Stárbaks.

0/0
7.5.2011 12:14

Skippik

Re: Neboj

Tak zrovna o tom kafi by se dalo polemizovat - Starbucks JE kvalitní káva. Jedna z nejlepších. Tuplem v ČR, kde se za kafe považuje instantní humus nebo turek.

0/0
8.5.2011 23:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.