Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na výstavě obalů se sešlo 80 kilo čokolády. Zn.: Ochutnávka povolena

  18:25aktualizováno  18:25
Už jen pouhé čtyři dny mají zájemci možnost uvidět výstavu, která byla ve čtvrtek otevřena v Městském muzeu ve Svratce na Žďársku. Její exponáty mají tu nevýhodu, že pomalu mizí. Návštěvníci totiž mají kromě samotné prohlídky výstavy také možnost ochutnat různé čokoládové cukrovinky z celého světa.

Čokoládová výstava ve Svratce, kde je dovoleno ochutnávat exponáty. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

"Obaly nemáme spočítané, ale jsou to stovky. Několik vitrín je věnovaných firmám Orion, Zora a Figaro, jakožto největším výrobcům v někdejším Československu, ale jsou tady i zastoupeny firmy z mnoha dalších zemí.

Obaly jsou většinou z depozitáře muzea, něco máme zapůjčeno od soukromých sběratelů a oslovil jsem i firmy ve světě, jestli by poskytly vzorky obalů, případně i čokolád, a někteří se ozvali, konkrétně z Německa, Belgie, Řecka, Estonska a dokonce i USA," popisuje výstavu její autor Martin Mudroch.

Mezi exponáty jsou i obaly ze Švédska, Finska, Turecka, Španělska a dalších zemí. Na výstavě se návštěvníci dovídají mnohé zajímavosti o čokoládě.

A jak se vlastně připravuje? Kakaové boby se usuší, rozdrtí a upraží. Vytvoří se kakaová hmota, která se smíchá s tukem, cukrem a dalšími přísadami. Hmota se 2 - 72 hodin šlehá při teplotě 55 - 65 stupňů Celsia, pak se nalije do forem a ochladí.

Čokoláda vznikla před bezmála třemi sty lety

A jak vlastně zmiňované kakaové máslo chutná? "Nemá žádnou chuť," převaluje v ústech malý kousek Luboš, který ve středu přišel na výstavu mezi prvními návštěvníky. Teprve když přidá do úst kousek stoprocentní čokolády a "vyrábí" si tak svoji čokoládovou směs, přichází jí na chuť.

Fotogalerie

U vánočního stromku se diví malý Michal, když ho pořadatelé nabádají, aby si utrhl a ochutnal. Pak se ruka rychle vymrští a už svírá jednu z figurek.

"Předpokládáme, že vzorky čokolád a pralinky, které podle receptur z dvacátých let minulého století připravila místní cukrářka Terezka Cachová, nám vydrží po celou dobu výstavy. Díky vzorkům výrobců se nám sešlo přes 80 kilogramů různých čokolád, bonbonů a figurek," usmívá se autor výstavy.

Akce, během níž se návštěvníci dozvědí například to, že se první čokoláda objevila v Londýně v roce 1728 či že mléčná čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1860, se koná v Městském muzeu ve Svratce do pondělí 30. prosince.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na vietnamskou večerku nedají ve Velkém Beranově dopustit. Otevřeno je takřka...
Vysočina pošle peníze pro vesnické prodejny, dostane se i na Vietnamce

I k vietnamským obchodníkům na vesnicích by se mohly dostat peníze od Kraje Vysočina, jimiž už brzy podpoří malé prodejny na venkově. O tom, jakým způsobem...  celý článek

Vedení novoměstské radnice společně s Naděždou Blažíčkovou Horovou odhalilo ve...
Z malíře pokojů se stal profesorem umění. Blažíčka hnal talent i píle

Připomínku svého nejslavnějšího rodáka odhalili ve Slavkovicích. Uznávaný malíř Oldřich Blažíček se ve vesnici, která je místní částí Nového Města na Moravě,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Řidička narazila do auta a ujela, pak nadýchala skoro pět promile

Bezmála pět promile alkoholu v dechu měla řidička, která v pátek večer bourala ve Žďáru nad Sázavou. Od drobné nehody ujela, o pár ulic dál však zastavila a z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.