Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dáte si alergen jedna a tři? Restaurace se bojí, že hosty přejde chuť

  8:57
Od Nového roku musí provozovatelé restaurací na jídelní lístek vypsat alergeny, které jídla obsahují. Některé mohou člověka ohrozit i na životě. Restauratéři toto nařízení přijali s rozpaky. Mají obavu, že hosté přestanou mít na jídlo chuť.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Dáš si alergen jedna, nebo dvě?“ říká pobaveně jeden zákazník hostince druhému a přicházející servírce praví: „Doneste mi prosím alergen jedna, tři, sedm...“ I tak nyní vypadá praxe v některých restauracích.

Seznam alergenů

1) Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, či ml/l

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

„Je to tak. Jsou hosté, kteří si dělají legraci a při objednávce řeknou, že chtějí pokrm s alergeny jedna, dva, sedm. A dokonce si myslí, že víme, co je to za jídlo,“ popisuje praxi provozovatel Süssova hostince ve Žďáře nad Sázavou Radek Pohanka.

Uvedený výčet alergenů v pokrmech je od poloviny prosince povinný pro provozovatele veškerého veřejného stravování a výrobce potravin. Řada vysočinských restauratérů považuje nové opatření za zbytečnost. „I lidé se tomu smějí,“ krčí rameny majitel restaurace Tři knížata v Jihlavě Pavel Mareš.

Menu podniku nyní vypadá tak, že pod každým pokrmem je řada čísel. „V jídelácích pak máme šanon, kde je popsáno, o jaký alergen jde a jaká jídla ho obsahují. To, aby to nezasahovalo do lístku. Je to hloupost, ale nějak jsme se s tím poprali,“ říká Mareš.

„Čísla v jídelním lístku ruší a překážejí“

Podobně mluví také Lenka Kremláčková z obchodního a marketingového oddělení jihlavské Radniční restaurace. „Čísla jsou v jídelním lístku rušivá a překážejí. A bohužel, jídlo bez alergenu v lístku nemáme ani jedno,“ vysvětlila s tím, že nejčastějšími alergeny jsou obiloviny, mléko, vejce a výrobky z nich.

Někteří provozovatelé dopsali do jídelního lístku seznam ručně, aby ušetřili. „Máme padesát jídeláků, jeden stojí pět set korun. Takže dělat nové považuji za totální nesmysl,“ popsal majitel restaurací Kleopatra a Panoráma v Třebíči Jiří Šmarda.

Kromě peněz musí restauratéři do jídelních lístků investovat i více času. „Tvorba denního menu je delší a myslíme si, že je to víceméně zbytečné. Pokud je někdo alergický, tak se ptá a to je myslím lepší než nějaká čísla,“ konstatuje provozovatel hostince ve Žďáře nad Sázavou Pohanka.

Podobného názoru jsou pak i další lidé z branže. „Znamená to pro nás časové náklady. Je to znesnadnění práce podnikatelům,“ míní provozovatelka restaurace Gurmania v Pelhřimově Dagmar Houšková a dodává: „Lidé většinou nevědí, co které číslo značí. Konkrétní seznam máme vystavený u baru.“

Nárok na poučení mají i zaměstnanci nemocnic

Pavel Sochr, provozovatel restaurace Švejk v Havlíčkově Brodě, konzultoval alergeny nejen s kuchařem, ale povolal i hygienika.

„Chtěli jsme totiž, aby to bylo v pořádku. Vše to stojí nejen čas a peníze, ale může zákazníka i odrazovat. Když člověk uvidí třeba osm alergenů, tak si i ,nealergik‘ může říct, že by to neměl jíst,“ přemítá.

Novinku zavedly také nemocnice. Protože pacienti dostávají stravu „na míru“, týkala se spíše zaměstnanců. „Nově na jídelním lístku pro personál a externí strávníky přibyl seznam alergenů,“ potvrdila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Ročně se zde uvaří 850 tisíc obědů, z toho pacienti sní 660 tisíc a 190 tisíc jídel zaměstnanci.

Novinka se týkala například i pekařských výrobků. „Alergeny na samolepkách k baleným a informace k nebaleným výrobkům jsme dodali k 13. prosinci na všechny prodejny. Na balených jsme místo zkratky použili podrobnější názvy, takže například místo pš. mouka nyní uvádíme pšeničná mouka, což znamená alergen obiloviny obsahující lepek,“ vysvětlil výrobní ředitel společnosti Lapek Josef Rutsch.

Společnost opatření stálo desítky tisíc korun, protože musela koupit nový program pro tisk samolepek.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...