Dějištěm letošních Slavností, které mají představit tradiční moravskou kuchyni, bude nové turistické centrum EDEN v Bystřici nad Pernštejnem u Ždáru nad Sázavou. Tento unikátní interaktivní prostor si návštěvníci Slavností prohlédnou ještě před jeho oficiálním březnovým otevřením.
Po celý víkend se bude nabízet k ochutnání i k zakoupení klasické uzené maso, klobásky, šunky a zabijačkové speciality - vše podle tradičních rodinných receptur a bez použití chemie. Svého favorita bude možné odměnit hlasem v anketě o nejlepšího uzenáře pro rok 2015, který získá cenu Nejlepší moravské uzené.
Řeznická škola, kuchařské show a klání jedlíků
Ke slavnostem patří vedle dobrého jídla také dobrá zábava. V rámci řeznické školy předvedou uzenáři jak správně porcovat maso, nebo jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show zase představí osvědčené recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně. Kuchař předvede správnou přípravu a nabídne ochutnávky.
K jídlu i pití zahrají muzikanti z dechové kapely Veselá sedma. Ani letos nebude chybět oblíbené klání jedlíků. Ti budou mít za úkol v co nejkratším čase sníst přidělenou porci knedlíků plněných uzeným masem.
Děti jsou na Slavnostech vítány
Nouze nebude ani o zábavu pro děti. Na ty čeká divadlo, prohlídky hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo některé z přichystaných soutěží. Jako novinku si pořadatelé pro návštěvníky bystřických Slavností připravili i malou šifrovací hru s překvapením.
Vstupenka na Slavnosti stojí rovných 100 korun. V ceně je ovarová polévka i ochutnávky na stáncích jednotlivých uzenářů.
O víkendu 28. února a 1. března se pak Slavnosti moravského uzeného přesunou na brněnský hrad Veveří.
Turistické centrum EDEN - místo, které vás vtáhne do minulosti
Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem je statek, kde se setkává minulost s budoucností, historie s futuristickými vizemi. Zdejší interaktivní expozice vyprávějí návštěvníkům o životě na panském dvoře i na vsi. Od února je možné si ho prohlédnout ve zkušebním provozu, slavnostní otevření je plánováno na 21. března.
Mezi expozicemi je replika horácké vesnice z konce 19. století i moderní ekopavilon připomínající pyramidu. Jeho část, zahloubená v zemi vedle statku, představuje technologie šetřící energii v domech. K vidění je v praxi i čtrnáct způsobů vytápění.
Stará řemesla si lze vyzkoušet ve staveních sousední vsi. Na pečení chleba je připravena pec ve mlýně, v další chalupě zase stojí tkalcovský stav. Ve statku jsou kromě pivovaru i moštárna, bylinková lékárna i dílny truhláře a kováře. V přízemí panského dvora je expozice věnovaná obdělávání půdy. V patře zase expozice, která vás vtáhne do panského bydlení.
Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu! |